Aronia

(Lat. Aronia Melanocarpa)

Släkt med rönn och häggmispel (familj Rosacae)

Ursprungligen kommer växten från Nordamerika. Den kom till Europa under 1800-talet och odlas i större skala i Ryssland och Bulgarien bland annat. Bären tas tillvara till juice, saft och sylt.

 

Aronia är en av naturens starkaste antioxidanter och den innehåller ovanligt mycket bioflavonoider samt 20 gånger mera vitamin P än äpplen och apelsiner. Vitamin P kan skydda blodkärlen mot förkalkning, stärka de små kapillärkärlen och verkar antiseptiskt (innehåller ämnen som förhindrar utveckling av bakterier).
    
Detta gör att aroniabär och aroniajuice kan användas i förebyggande syfte vid exempelvis högt blodtryck samt urinvägsinfektioner.
Aronia är även rik på vitamin A, E, B2 och C. 
På grund av lågt sackarosinnehåll och högt fruktosinnehåll kan aronia även användas av diabetiker. 
Aronia innehåller 1,5 mg% järn och 3-5 gånger mera jod än jordgubbar, hallon och äpple. Aronia rekommenderas även vid sköldkörtelrubbningar, luftrörsbesvär, anemi, allergier och reumatism.

 Aronia är synergist med vitamin C (underlättar kroppens upptag av C-vitamin), det rekommenderas därför att blanda aronia med andra juicer och bär som är rika på vitamin C, som havtorn, nypon och svarta vinbär mm.

 Vid tillverkning behåller aroniabären sina aktiva ämnen och kan med sina välgörande egenskaper och sin rubinröda färg berika andra produkter som t ex gelé, marmelad, sylt, vin och likör.