Honung
Alla har nog någon gång hört sägas att honung är nyttigt. ”Drick lite honungsvatten så blir du snart bättre”, ”en sked honung i teet så går förkylningen bort” osv. Googla på honung och du får träffar på allt från vackrare hud till lindring av magkatarr. Användningen varierar men sanningen är att människor har använt honung för hälsans skull sedan urminnes tider.
Honung från Åseröd
På Widén Gården har vi vår egen honung; Honung från Åseröd. De flesta av våra bin har sin hemvist på Agnes släktgård Åseröd. Bina hämtar hem nektar och pollen i ett område på cirka tre kilometers radie och arbetar i en naturskön miljö. De små fina samhällena Kämpersvik och Långesjö får ofta besök av våra Åseröds-bin.
Bin är nödvändiga för vår överlevnad
Ja, det är sant. Ungefär hälften av det vi äter är beroende av våra pollinerande insekter som solitära bin och honungsbin. Bär och frukter blir både mer välformade och större om de fått besök av bin. Av den anledningen har vi utlokaliserat några av våra bisamhällen till våra havtornsodlingar norr om Grebbestad där vi får ovärderlig hjälp av våra egna bin.
Vår populära Åseröds-honung räcker inte till alla honungsälskare, men vi köper även in honung från andra duktiga biodlare i norra Bohuslän och också från trakten av Ölme i östra Värmland. Denna honung säljs under namnet Widen Gården för att skilja den från vår egen.
Hitta din favorit bland honungssmakerna
Honung smakar olika beroende på vilka växter bina hämtat sin nektar från. Man behöver inte vara honungskännare för att tydligt känna skillnad och hitta sin egen favorithonung. Köper du honung från oss eller från din lokala biodlare kan vi lova att du tydligt känner de olika smakerna. Köper du honungen i en stor mataffär så är den inte sämre, men den har en mer neutral smak då den mer storskaliga honungsproduktionen blandar honung från många olika odlare och bin.
Den nyslungade och flytande försommarshonungen, hämtad från i första hand maskrosor, fruktträd och hallon, är den mest aromatiska honungen och smakar fantastiskt till jordgubbar eller på yoghurten. Njut denna primör direkt då den är som allra godast.
Vår nordiska honung innehåller mycket druvsocker och sockrar sig så småningom, därför rör vi om i honungen så att den får en slät och mjuk konsistens.
Sommarhonungen har smak av sommarens olika blommor på äng och trädgård där kanske vitklövern är den mest tongivande och ger en mild och fint ljusgul honung. Vår mest smakrika honung i Bohuslän är ljunghonungen. Denna honung är inte bara uppskattad för sin smak utan också för sina antibakteriella egenskaper. Ljunghonungen är Sveriges svar på den mycket omtalade ”Manukahonungen” (den så kallade dunderhonungen från Nya Zeeland) och har liknande antibakteriella egenskaper. Den kostar lite mer, dels beroende på att ljungen inte ger lika mycket nektar alla år, och dels för att honungen är svårare att bearbeta på grund av sin sega konsistens.